Integrare SAGA Prestashop

SAGA Software este o solutie de contabilitate larg raspandita in Romania iar Prestashop este o solutie de eCommerce care a prins destul de mult la noi.

Incepand cu versiunea 1.7 Prestashop nu mai ofera in nativ functionalitatea de stock management. Au fost multe discutii pe forumurile presta, am adresat intrebarea si la intalnirile locale Presta. Se pare ca aceasta functionalitate de stock management era folosita de foarte putini intreprinzatori si avea oricum multe bug-uri.

Pe de alta parte Saga are nativ functionalitatea de stocuri si nu are rost sa ai aceasi evidenta de 2 ori.

Cand discutam despre integrare in general sunt mai multe flow-uri in discutie :

 • sincronizare nomenclatoare de clienti , furnizori , articole
 • sincronizare de documente de intrare si de iesire. Ma refer aici in special la facturi furnizor , facturi vanzare si incasari banca
 • sincronizare stocuri

Referitor la facturile de iesire exista solutia FGO.ro care face o treaba buna pe partea de facturi de iesire si procesare incasari / borderouri curier si extrase banca. REcomandam solutia o folosim, are un modul de integrare prestashop este destul de ok. Noi folosim o varianta dezvoltata local bazata pe descrierea API de integrare si acel modul .

FGO se refera la un flux unidirectional dinspre platforma ecommerce Prestashop -> FGO-> SAGA.

Acest articol se refera la integrarea si transmiterea stocului de produse dinspre SAGA -> Prestashop.

Dezvoltatorii SAGA au fost receptivi la aceasta cerere de functionalitate si au implementat in cod nativ exportul de stocuri in format XML catre o solutie de ecommerce – ca principiu este un post de tip XML si poate fi adaptat usor la orice platforma.

In partea de prestashop am dezvoltat un modul care permite importul din XML a stocului trimis din SAGA.

Sunt 2 consideratii / avertismente majore pe care va rog sa le considerati :

 • Pentru a avea stoc management in Saga trebuie sa aveti activata pentru gestiune modalitatea de descarcare cantitativ-valorica
 • aceasta integrare in acest moment foloseste ca si cheie de identificare a produselor codul produs. In prestashop este free text care poate avea o valoare destul de mare insa in Saga acesta este limitat la 16 caractere si prin introducerea in GUI Saga toate acestea sunt uppercase (doar litere mari). Avand in vedere aceste limitari va rog sa considerati atent cand definiti produsul in Presta si mai ales cand se exporta produsele din Presta catre Saga treubuie ca acel cod produs sa respecte conditia de mai sus : limita la 16 caractere uppercase. Exista si campul EAN13 care poate fi folosit, este prezent in cele 2 sisteme are aceasi lungime este identificator unic insa nu toate produsele comercializate au cod EAN.

Instalarea in Prestashop

Downloadati modulul de la una din adresele de mai jos. Va recomand sa downlaodati de pe site si nu de pe github. Va fi mereu varianta functionala .

In prestashop apasati butonul upload a module:

Cu drag and drop sau selectare fisier incarcati arhiva zip. Veti primi confirmarea de mai jos :

Se poate trece la configurare direct sau puteti veti vedea confirmarea ca modulul este instalat in lista de module : numele complet acum este „Klookva xml product stock import”

Se va salva user si parola in configurarea modulului. (Pentru user puteti folosi eventual codul CUI al firmei pentru a evita confuziile – este doar o sugestie )

Modulul din presta va genera un url la care trebuie sa adaugati parametrii de user si parola . in cazul exemplului nostru este

https://www.arax.ro/module/klxmlstock/cron?token=c461dab6ec&action=importStock&login=usernameultau&password=parolata&file= portiunea „&login=usernameultau&password=parolata&file=” se adauga manual si se modifica cu userul si parola setata in modul. Acest url se salveaza in SAGA

Pentru a exporta XML-ul din SAga catre solutia de ecommerce mergeti in Saga in Situatii-Listari > Situatie Stocuri si apasati butonul incercuit :

Adaugati link-ul complet formulat cum a fost explicat mai sus si apasati butonul Accept.

La final daca este totul configurat complet veti vedea mesajul e confirmare de mai sus si se va deschide o pagina cu log-ul de operatii. In caz de eroare (de exemplu user si parola gresite) se deschide un notepad cu mesajul de eroare.

Update 26 Septembrie 2021 – A fost adaugata functionalitatea de export produse din Prestashop in format XML

Aceasta functionalitate este foarte importanta atunci cand lucrati cu stocuri. Sunt exportate produsele folosite in ultimile comenzi , intrari (daca aveti modulul de purchase order management) in format XML si acestea sunt importat foarte usor in SAGA.

Modulul Prestashop a fost dezvoltat initial de Dmitriy Ivanov Email: contact@klookva.com.ua Telegram: https://t.me/klookva . Fata de acel moment au fost aplicate modificari specifice parsarii XML caracteristice cu Saga.

Se da click pe link-ul subliniat mai sus si se va downloada xml-ul cu produse .

Update 16 Octombrie 2021 – A fost adaugata functionalitatea de Export Facturi Intrare / Furnizor

Din nefericire partea de supply order management nu este acoperita nici in SAGA si nici in PRestashop nu mai exista functionalitatea aceasta.

Am ales de pe marketplace prestashop modulul : https://addons.prestashop.com/en/order-management/23906-wk-suppliers-orders-management.html

Este mai complet facut decat functionalitatea care a existat in Presta 1.6. Imi place cel mai mult functionalitatea de trimiterea de mesaje la clientii cu backorders cu data asteptata de expediere. (Nu avem nici o asociere cu producatorul nu este link afiliat – am cautat pur si simplu un modul mai ieftin si suprinzator are functionalitati bune)

DAca aveti instalat acest modul va aparea si link-ul de download 2 :

Trebuie sa salvati si numele firmei dvs si neaparat Codul Fiscal pentru ca acele facturi sa fie importate ca si facturi de intrare.

DAca aveti intrebari , eventuale cerinte noi de functionalitate va invit sa scrieti la comentarii.

Va incurajam sa descarcati arhiva cu modulul prestashop de la adresa : https://www.msb.ro/product/integrare-saga-prestashop/

ACelas modul dar cu intentia de dezvoltare a fost postat si pe Github la adresa https://github.com/dandumit/prestashopxmlstockupdate

5 comentarii la „Integrare SAGA Prestashop”

 1. Buna ziua,

  Am de facut diverse setari pentru prestashop-fgo-saga inclusiv integrarea de mai sus cu stocul.

  Aveti un numar de telefon sau o adresa de contact?

  Răspunde
   • Buna ziua,
    Am nevoie de ajutor si informatii referitor la sincronizarea stocurilor intre SAGA si Prestashop. Aveti un numar de telefon sa putem discuta mai detaliat?
    Multumesc!

    Răspunde
 2. Buna ziua,

  incerc exportul de stocuri din SAGA spre prestashop.
  Am facut test cu un singur produs (codul de produs coincide in SAGA si prestashop).

  Primesc insa eroarea urmatoare si nu stiu care sa fie problema:

  [2023-05-05 14:30:02] klxmlstock_logger.ERROR: n Error update quantity in product: 2360 [„default”] []
  [2023-05-05 14:30:03] klxmlstock_logger.NOTICE: n All products are update [„default”] []

  Poate ma puteti ajuta dvs.
  Multumesc.

  Răspunde
  • Buna ziua,
   Rugati va rog un programator sau coleg cu ceva cunostiinte sa va ajute.
   Oricum cand au ajuns datele acolo le aveti intr-o tabela din prestashop si puteti sa faceti ce doriti cu ele. in plus a mai fost populat si pretul mediu deci se pot updata si preturile de intrare si adaosul automat.
   Multumesc,
   Daniel

   Răspunde

Lasă un comentariu